Hvem må ut?

30.05.2016
Arve Kambe og Sveinung Stensland utkjemper en hard kamp om fornyet plass på Stortinget.
"Valgthriller i Høyre, idyllen ryker" skriver Stavanger Aftenblad med blikk mot nominasjonsprosessen til Stortingsvalget neste år. Den starter allerede nå, og fylkesleder Janne Johnsen skal styre prosessen. Etter at det er blitt kjent at Siri Meling velger å trekke seg som andrekandidat, er vegen klar for Tina Bru. Bernt Høie er selvskreven på førsteplassen.

Men så er alt åpent. Avisen spår en hard fight mellom haugesunderne Arve Kambe (3. plass i dag) og Sveinung Stensland (5.), og beskriver forholdet mellom de to kandidatene slik:

- De forholder seg til hverandre utelukkende profesjonelt, og har aldri hatt et vennskapsforhold verken før eller etter at Stensland kom på tinget. Rivaliseringen mellom de to er blitt et samtaleemne spesielt i, men også utenfor partiet, skriver Stavanger Aftenblad.

Nordfylket kom eksepsjonelt godt ut på listen i 2013. Valgseier og regjeringsmakt gjorde at Sveinung Stensland (Haugesund) kunne veksle inn 5. plassen i fast vikariat for helse- og omsorgsminister Høie. 3. plassen til Arve Kambe ga Haugesund Høyre to representanter på Stortinget for første gang i moderne tid. Stavanger måtte mot sin egentlige vilje ta til takke med 6.- og varaplass for Sissel Knutsen Hegdal. Det er ikke glemt i Stavanger.

Plassen "alle" vil unngå


Allerede før 3. og 5. plassen gikk til Kambe og Stensland i 2012, ble den pågående knivingen mellom disse to rivalene forutsett. De forholder seg til hverandre utelukkende profesjonelt og har aldri hatt et vennskapsforhold verken før eller etter Stensland kom på Stortinget. Rivaliseringen er et samtaleemne spesielt i, men også utenfor partiet.





Begge kjemper nå om 3. plassen for å unngå en 5. plass ingen av dem vil ha.

- Å være 1. vara på Stortinget for fire andre representanter er omtrent det verste et menneske kan bli utsatt for, sier en sentral kilde i partiet.

I tillegg utelukker en lang rekke kilder at Nordfylket denne gang kan få så god uttelling som da listen ble lagt i 2012. Både Haugesund, Bokn, Karmøy, Tysvær og Vindafjord gikk tilbake i 2015. Også Stavanger gikk tilbake, men beholdt i det minste ordføreren. Vervet gikk tapt for Høyre i Haugesund, Karmøy og Tysvær.

Bildet kompliseres ytterligere ved at Karmøy Høyre og tidligere Karmøy-ordfører Aase Simonsen ønsker en sikker stortingsplass. Selv om Simonsen neppe har nok støtte i nominasjonskomiteen, vil ikke Karmøy gi seg uten kamp etter at Haugesund har solt seg i glansen i fire år.

Dersom Kambe takker ja til én av flere jobbforespørsler fra næringslivet, kan Rogaland Høyre og ikke minst Haugesund Høyre unngå at luksusproblemet blir en opprivende konflikt.

Kjemper for fylkesleder


Nordfylket må dra i samme retning. Noen håper at en retrett for Stensland til bystyret og formannskapet, som han har permisjon fra i dag, vil løse alle floker. Haugesund gjorde et krisevalg i 2015 og vil fort trenge en ny ordførerkandidat.

Imidlertid blir Aftenbladet fortalt fra troverdig hold at Stensland ikke blir ordførerkandidat i 2019. Dette til tross for at han var en populær gruppeleder i fylkestinget og leder av Rogaland Høyre. Flere kilder påpeker at Stensland i år gikk av som fylkesleder etter press fra Sørfylket og ikke minst Stavanger, skriver aftenbladet.

 

 
Vil du motta nyhetsbrev og invitasjoner?
Arrow

Hovedsamarbeidspartnere

SPV
Karmsund havn
Vassbakk & stol
Haugesund sparebank
Haugaland Kraft
Gassco
Dnb
Hatteland
A. Utvik
Sparebank 1 SR-bank
Hydro
Eurojuris Haugesund